Novosti

28.05.2021

Kia u Evropi proizvela već 4 miliona vozila

Za samo 15 godina u jednoj od najmodernijih fabrika u Žilini od 0 do 4 miliona Kia

Kijina višestruko nagrađivana fabrika u Slovačkoj dostigla je novu istorijsku prelomnicu – u tamošnjim pogonima nedavno su proizveli 4-milionito vozilo, a jubilarni auto je bio Kia Sportage.

Slovačka fabrika i dalje odskočna daska za Kijinu sve veću popularnost u Evropi
Kijina jedina evropska fabrika, smeštena pored slovačkog grada Žilina, počela je sa proizvodnjom krajem 2006. i odmah je postala odskočna daska za Kijino dalje širenje u Evropi. Prva vozila iz te fabrike bila su iz porodice Kia Ceed. Radi se o modelima, koji su bili dizajnirani, razvijeni i napravljeni u Evropi te isključivo namenjeni evropskim kupcima. Varijante Ceeda su kod lansiranja na tržištu kupcima donele Kijinu 7-godišnju fabričku garanciju ꟷ još uvek najdužu garanciju u Evropi ꟷ i upravo je ta pobednička kombinacija Kiju katapultirala među popularnije marke.

Kia je u Slovačkoj već 2012. godine proizvela milionito vozilo, a nakon toga su svake 3 godine dodali novih milion vozila. Sada, 9 godina kasnije, sa čak 7,5 kilometara duge proizvodne linije na kojoj mogu istovremeno proizvoditi 8 različitih modela, sišlo je 4-milionito vozilo. Trenutno se u Žilini proizvode varijante modela Ceed (Ceed, Ceed GT, Ceed Sportswagon, ProCeed, XCeed i plug-in hibridne varijante Ceed Sportswagon i XCeed) i treća generacija sportskog terenca Sportage, uključujući i blago hibridnu varijantu Ecodynamics+.

Seok-Bong Kim, predsednik Kia Slovakia, poslao je zahvalno pismo celoj ekipi: “Zahvaljujući izuzetnim naporima svih naših zaposlenih, pogotovo onih u proizvodnji, dostigli smo neverovatnu istorijsku prelomnicu. Kia Slovakia je dugo prepoznata zbog visokog kvaliteta, efikasnosti, bezbednosti i tehnologije, a uspeh naših modela u Evropi samo reflektuje te visoke standarde.

Vrlo efikasna fabrika ključna za privredni razvoj regiona
Ova fabrika je inače jedan od najvećih slovačkih proizvođača i izvoznika, a za vrhunsku izradu pored 3.700 zaposlenih brine se i više od 600 robota. S nedavnom investicijom u vrednosti od 70 miliona evra u fabrici mogu sklapati nove benzinske motore za kojima trenutno vlada veća tražnja. Kia će sada male, štedljive hibridne benzinske motore sklapati na tri proizvodne linije, dok je četvrta namenjena Kijinom novom 1,6-litarskom dizel motoru iz porodice Smartstream.
Isprobajte Kiju.

Obaveštenje

Tehnologija ’’Cookie’’ omogućava nam da vam pružimo maksimalan doživljaj naše internet stranice. Molimo vas da označite ako se slažete s upotrebom ove tehnologije.

Slažem se Pročitajte više